SO kräver besked om framtiden

A-KASSAN2010-04-29

A-kassan fungerar inte längre. Politikerna måste ge besked om hur de tänker sig framtiden. Det skriver företrädare för a-kassornas samorganisation, SO, i en debattartikel.

Sedan 2006 har a-kassorna förlorat en halv miljon medlemmar och nästan varannan av de arbetslösa som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen saknar rätt till ersättning från a-kassan. Det konstaterar SOs ordförande Harald Petersson och kanslichefen Melker Ödebrink i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Tanken med försäkringen är att den som förlorar jobbet ska klara en period av arbetslöshet innan han eller hon får ett nytt jobb. För många arbetslösa i Sverige är detta inte längre möjligt – ersättningsnivåerna är så låga att de har svårt att klara sig.”

Även om man har högsta dagersättningen från a-kassan får man bara knappt 11 000 kronor i månaden kvar efter skatt. SO sammanfattar: många får ingenting genom arbetslöshetsförsäkringen och de som får, får bara lite.

Bara 12 procent av alla arbetslösa heltidare har ett skydd som motsvarar 80 procent av deras tidigare inkomst, visar färsk statistik från vecka sex i år. För bara ett år sedan var siffran 21 procent, skriver de.

”Själva poängen med en arbetslöshetsförsäkring måste vara att försäkringen täcker den förlorade inkomsten, annars är den meningslös. Högsta dagpenningen har varit 680 kronor per dag sedan juli 2002. För att inte helt urholka värdet av och legitimiteten för försäkringen är det dags att höja högsta dagpenningbeloppet.”

Artikelförfattarna vill att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av den förlorade inkomsten, att fler ska få rätt till ersättning när de blir arbetslösa och att a-kasseavgiften ska bli lägre för alla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA