Sociala problem kan ligga bakom sjukskrivning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-05-04

Försäkringskassan måste bli bättre på att identifiera sociala problem som orsak till nedsatt arbetsförmåga, anser Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

Försäkringskassan behöver identifiera och utreda sociala problem som bakgrund till sjukskrivningsärenden eftersom de kan påverka arbetsförmågan. Det visar en granskning som ISF gjort på uppdrag av regeringen.

Den sociala problematik ISF lyfter fram i rapporten är till exempel missbruk, barn i familjen som kräver mycket omsorg samt anhörig som är drabbad av svår sjukdom. Enligt regelverket är inte sociala problem en grund för att bevilja sjukpenning, det är först om problemen leder till ett sjukdomstillstånd sjukpenning kan utgå.

”För att Försäkringskassan ska kunna bedöma rätten till sjukpenning och ge rätt stöd och insatser för återgång i arbete behöver handläggaren ha kännedom om eventuell social problematik”, konstaterar ISFs projektledare Berit Hamrén i ett pressmeddelande.

ISF har också granskat hur Försäkringskassan sköter sitt uppdrag att motverka mäns våld mot kvinnor. Enligt rapporten genomför myndigheten för få personliga möten för att nå målet. Handläggarna upplever att det är svårt att ställa frågor om våldsutsatthet. ISF konstaterar att frågan måste priori­teras inom hela verksamheten om målet ska kunna uppnås.

”Om handläggarna rutinmässigt ska fråga om våldsutsatthet måste de ges förutsättningar för det, både gällande hur ett sådant samtal ska hållas och hur den utsatta kvinnan kan ges rätt hjälp”, kommenterar Berit Hamrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA