Södertörns högskola kan bli granskad

HÖGSKOLAN2008-06-11

Det kan bli aktuellt för Högskoleverket att granska de pågående tjänstetillsättningarna på Södertörns högskola, efter professor Torbjörn Tännsjös anklagelser om en akademisk skandal.

– Det är väl känt vilken uppfattning vi har. Det är ju förbjudet att skräddarsy annonser för att passa en enskild sökande, säger Eva Westberg, chefsjurist på Högskoleverket.

Torbjörn Tännsjö har i en debattartikel påstått att Södertörns högskola formulerat kraven på en nyinrättad professur för att passa en tilltänkt sökande. För två år sedan revs en liknande tjänstetillsättning vid högskolan upp efter ett överklagande. Rektor Ingela Josefsson har i ett svar till Torbjörn Tännsjö avvisat kritiken.

Ansökningstiden för den utlysta professuren vid Södertörns högskola har ännu inte gått ut, och Högskoleverket har inte fattat något beslut om att ta upp ärendet för granskning.

– Det betyder inte att vi inte kommer att göra det. Vi har läst de aktuella annonserna och följt debatten i Dagens Nyheter, säger Eva Westberg.

Högskoleverket utövar sin tillsyn främst efter anmälan i det enskilda fallet, men man har också möjlighet att på eget initiativ ta upp och granska ärenden som man bedömer har principiellt intresse.

– Vi kommer att följa vad som händer i det här ärendet med intresse, säger Eva Westberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA