Tjänstetillsättning förklarad ogiltig

HÖGSKOLAN2006-09-26

Överklagandenämnden för högskolan har ogiltigförklarat en tjänstetillsättning vid Södertörns högskola. Högskolan anklagas för att ha försökt kringgå regeringsformen.

När Södertörns högskola skulle anställa en lektor i etnologi skräddarsyddes befattningsbeskrivningen efter en person som arbetade som vikarie i ämnet. Kraven var så detaljerade att någon annan sökande knappast kunde uppfylla dem. Annonseringen begränsades till skolans anslagstavla och hemsida.

När högskolan trots detta fick en extern sökande informerades de externa sakkunniga som skulle lämna utlåtande att om de förordade »fel« person skulle tjänsten inte tillsättas. Den redan anställde vikarien fick tjänsten.

Den man som inte fick tjänsten valde att överklaga tillsättningen. I sina yttranden anser varken rektor eller de sakkunniga att några fel begåtts.

Men Överklagandenämnden konstaterar att hanteringen »sammantaget ger en tydlig bild av vilken det framgår att högskolan i anställningsprocessen varken agerat sakligt, opartiskt eller iakttagit principen om allas likhet inför lagen«. Nämnden undanröjer anställningsbeslutet och konstaterar att det »framgår att högskolan, i flera steg, aktivt och medvetet agerat för att kringgå vad som stadgas i 1 kap. 9 § regeringsformen« – som kräver att myndigheter ska iaktta saklighet och opartiskhet.

I dag medger rektor Ingela Josefson att högskolan gjorde fel vid tjänstetillsättningen, även om hon tror att det är ganska vanligt i högskolevärlden att man skräddarsyr tjänstebeskrivningar för att de ska passa en tänkt kandidat.

–Här har vi helt enkelt gjort fel, och vi tar om tjänstetillsättningen från början.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA