Anställda vid Södertörns högskola vittnar om mobbning

HÖGSKOLAN2006-09-26

Hon var professor i pedagogik på Södertörns högskola, men sa upp sig tidigare i år. Hon anser att hon blivit utsatt för mobbning.Pirjo Lahdenperä är en av många anställda som känner sig illa behandlade av högskolans ledning.

–Jag har aldrig varit med om maken till ledarskap. Det finns ingen demokrati, ingen yttrandefrihet, det är omedelbar lydnad som gäller. Man hotar med avstängning om man kritiserar förhållandena. Det är som om man levde i en öststat.

Pirjo Lahdenperä gjorde förra hösten en anmälan till personalansvarsnämnden på lärosätet, där hon hävdade att hon var utsatt för mobbning och utfrysning från sina chefer och begärde att hon och ämnet pedagogik skulle förflyttas till någon annan institution. En intern utredning på personalavdelningen utmynnade i slutsatsen att någon mobbning inte kunde påvisas.

Centret lades ned

Strax efter att ärendet avslutats fattade rektorsämbetet beslut om att lägga ner Centrum för interkulturell skolforskning, som professor Pirjo Lahdenperä byggt upp, och i stället rekrytera en gästprofessor att driva hennes forskning vidare. Hon själv var en av sökandena. Tjänsten blev aldrig tillsatt.

Pirjo Lahdenperä skriver nu på en lärobok om interkulturellt ledarskap och lägger just sista handen vid ett kapitel som ska heta »Varning för destruktivt ledarskap«.

Manövrerar bort människor

–Att lägga ner Centrum för interkulturell skolforskning samtidigt som staten satsar 225 miljoner kronor på området är fullständigt vansinne – nu finns inte Södertörn med bland dem som får ta del av pengarna.

–Södertörns högskola har diskvalificerat sig som akademisk miljö i hela Forsknings-Sverige. Östersjöstiftelsens pengar används till att manövrera bort människor och styra och ställa – inte till att utveckla forskningen och verksamheten.

Pirjo Lahdenperä säger att 23 personer har vänt sig till henne och berättat hur de upplevt liknande agerande. Men av rädsla för repressalier vill de inte träda fram.

Här finns kommentarer från Ingela Josefson, rektor vid Södertörns högskola, och de fackliga företrädarna.

Pirjo Lahdenperä har sagt upp sig från Södertörns högskola<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Pirjo Lahdenperä har sagt upp sig från Södertörns högskola<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA