Avstängd efter kritiska brev

HÖGSKOLA2006-09-26

Lars-Erik Sundqvist har varit föreståndare för Centrum för praktisk kunskap sedan sommaren 2004. Nu är han avstängd från all utbildning, och hans sista projektanställning löper ut den sista mars.

–Skulle någon ha berättat något liknande för mig innan den här historien skulle jag ha sagt att »sådant kan inte inträffa«.

Centrum för praktisk kunskap har varit något av rektor Ingela Josefsons skötebarn på högskolan, och när Lars-Erik Sundqvist tog egna initiativ och genomförde vissa förändringar bland annat i magisterutbildningen föll han i onåd, anser han:

–Det finns en utbildning i praktisk kunskap i Bodö i Norge som varit förebild för Centrum för praktisk kunskap. Men där har man haft helt andra resurser. Vi lärare gjorde om magisterkursen utifrån de förutsättningar som fanns. Och det föll inte i god jord.

Utan att informera föreståndaren eller de andra lärarna lyckades högskolans ledning få Östersjöstiftelsen att finansiera en professur vid Centrum för praktisk kunskap. Tjänsten utlystes under semestertid och annonserades bara ut på högskolans hemsida. Bland de tre sökande tillsattes tjänsten med en tidigare föreståndare för centret.

En tid efter att professorn tillträtt blev Lars-Erik Sundqvist avstängd från alla undervisningsuppgifter, sedan han i fyra öppna brev beskrivit hur han blivit behandlad av ledningen och hur han uppfattar kulturen på högskolan. Han berättar att han i början av föreståndarskapet blev utlovad en heltidstjänst vid Centrum för praktisk kunskap, men i praktiken blev det projektanställningar knutna till undervisningsuppdrag, uppdrag som han nu inte får utföra.

Här finns kommentarer från Ingela Josefson, rektor vid Södertörns högskola, och de fackliga företrädarna.

Lars-Erik Sundqvists egna initiativ uppskattades inte<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Lars-Erik Sundqvists egna initiativ uppskattades inte<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA