Solna anmäler Migrationsverket

ASYL2006-11-27

Solna stad anmäler Migrationsverket till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern. Solna tycker att verket har gjort för lite för asylsökande barn som kommer hit ensamma.

Den 1 juli stängdes Migrationsverkets egna boenden för asylsökande barn som anländer ensamma till Sverige. I stället ska barnen placeras i kommunalt anordnade boenden under den tid deras ansökan om uppehållstillstånd prövas.

Men verket har bara lyckats träffa avtal om sådana boenden med tolv av landets kommuner och platserna räcker inte till. Barnen blir därför kvar betydligt längre i de fyra tillfälliga boenden som finns i landets fyra ankomstkommuner - Solna, Sigtuna, Malmö och Mölndal.

Nu har Solna fått nog och anmäler Migrationsverket till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern. Verket har inte gjort tillräckligt stora ansträngningar att åstadkomma avtal med fler kommuner och barnen far illa av att stanna länge i tillfälligt boende, anser Solna.

– Vi har gjort tillräckligt. Om vi kunde tvinga kommunerna hade vi kunnat göra mer, men det här är frivilligt. Problemet är att kommunerna inte vill. Det generella svaret är att socialtjänsten redan är hårt belastad, säger Ronnie Magnusson, ansvarig för kommunkontakterna på Migrationsverket, till Upsala Nya Tidning.


Solna stad har också begärt att länsstyrelsen ska granska det tillfälliga mottagande som Solna erbjuder ensamkommande flyktingbarn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA