Spår stor framtida brist på högskoleutbildade

HÖGSKOLAN2021-04-16
Det kommer att vara stor brist på högskoleutbildad personal inom flera bristyrken år 2035, enligt en prognos från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. UKÄ bedömer att lärosätena inte själva kan möta behoven.

UKÄs analys visar att utmaningarna kommer att bli stora på några års sikt. Det kommer att skapa problem inte bara för lärosätena utan för alla berörda verksamheter. Analysen visar att arbetsmarknadens behov är stora inom många områden och prognosen är att antalet högskoleutbildade inte kommer att täcka behoven. Det innebär stora utmaningar framöver, inte bara för lärosätena utan för de berörda verksamheterna, skriver UKÄ. Men det innebär också stora möjligheter till arbete inom dessa områden.

UKÄ bedömer att lärosätena inte på egen hand kan möta behoven. Lärosätena kan arbeta för ökad rekrytering till utbildningar som behöver byggas ut, och vidta åtgärder för att en större andel av studenterna ska avlägga examen. Men även om staten tillför extra resurser är det svårt att bygga ut utbildningar med lågt söktryck.

För de flesta utbildningar inom pedagogik och lärarutbildning bedömer UKÄ att risken är stor för ökad brist på arbetskraft år 2035. Det gäller även för de flesta utbildningar inom hälso- och sjukvård samt social omsorg. Inom teknik och tillverkning ser UKÄ en risk för brist på arbetskraft för vissa inriktningar inom civilingenjörsexamen 2035. UKÄ ser också en stor risk för att det kommer att fortsätta vara brist på veterinärer 2035.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.