Sparkad prefekt får kvarts miljon i skadestånd

HÖGSKOLA2007-03-13

En lektor vid Södertörns högskola får 250 000 kronor i skadestånd för att hon blev fråntagen sitt prefektuppdrag, enligt en dom i Stockholms tingsrätt. Domen kommer att överklagas.

Lektorn utsågs i januari 2004 till prefekt för vid en av högskolans institutioner. Men redan efter några månader sade högskolan upp det avtal som uppdraget grundades på, och lektorn gick tillbaka till sina tidigare arbetsuppgifter.

Lektorn ansåg att arbetsuppgifterna som prefekt varit så annorlunda att det var att betrakta som en annan anställning. Att bli fråntagen uppdraget var därmed detsamma som att bli uppsagd – och det utan att några sakliga skäl presenterats. Lektorn stämde arbetsgivaren inför tingsrätten.

Högskolan hävdade där att man som arbetsgivare har rätt att ålägga en lektor att åta sig prefektuppdrag, men att det inte betyder att man byter tjänst.

Men Stockholms tingsrätt ger lektorn rätt. Ansvaret och arbetsuppgifterna som prefekt innebar i praktiken en annan anställning, anser rätten.

Uppdraget skulle enligt avtal omfatta 75 procent av arbetstiden och ersattes med 5000 kronor i lönepåslag.

Ett brott mot LAS

Högskolan kunde inte heller visa upp något kollektivavtal
eller anställningsavtal där en lektors arbetsskyldigheter anges, till exempel skyldigheten att utföra prefektuppdrag. Att då ensidigt besluta att skilja personen från uppdraget är ett brott mot lagen om anställningsskydd, LAS, anser domstolen.

Lektorn får 100000 kronor i skadestånd samt 150000 kronor som hon anses ha förlorat när hon tvingades lämna prefektuppdraget i förtid.

Högskolans advokat Anders Stening är förvånad över domen.

–Det har nog inte förekommit under årtionden att någon ens tänkt tanken att prefektuppdraget skulle vara en anställning, säger han. Däremot händer det hur ofta som helst att man flyttar på chefer.

Högskolan överklagar

Universitet och högskolor har en kollegial ordning, som fungerar annorlunda än den övriga arbetsmarknaden, framhåller han. Om domen står sig skulle man behöva göra om hela systemet med chefer på högskolan.

–Det skulle bli fullständigt kaos.

Södertörns högskola har redan bestämt att överklaga tingsrättens dom till Arbetsdomstolen, AD.

– Och vi är övertygade om att AD ser saken på samma sätt som vi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA