Splittring i regionfrågan

REGIONER2008-05-28
Moderaterna  vill bromsa bildandet av nya regioner. Men partikamraten Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill ha förändring nu.

Trots den tydliga viljeyttring om bildande av regioner som regeringens samordnare Jan-Åke Björklund redovisat vill moderaterna centralt inte genomföra några förändringar före valet 2010. Moderaternas partisekreterare Per Schlingman sade, efter att rapporten om regionkommunerna presenterats, att väljarna först måste säga sitt i allmänna val.

Men i åtskilliga av de nya regioner som kommuner och landsting vill bilda står moderaterna lokalt bakom förslagen. Och SKLs ordförande Anders Knape tycker att det är hög tid att visa att man tänkert släppa fram dem som vill gå vidare i processen:

– Låt nu dem som vill bilda regioner! Om vi väntar för länge riskerar vi att fastna i en samhällsorganisation som är anpassad till 1600-talet, säger han i ett pressmeddelande.

För demokratins skull bör man nu utnyttja den beslutsamhet och beredskap som finns inom alla partier för att gå vidare i processen, anser Anders Knape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.