ST får miljonbelopp till hälsoprojekt

NYHET2005-02-23

ST har fått 7,5 miljoner kronor från Bliwastiftelsen för att minska sjukskrivningar och ohälsa bland STs medlemmar. Projektet ska pågå i två år och utvärderas av Karolinska institutet.

Bliwastiftelsen, som bildades för ett par år sedan, väljer årligen ut en organisation för ett samarbetsprojekt på hälsoområdet. I år är det ST. Beslutet motiveras bland annat med hänvisning till STs medlemsenkäter om arbetsmiljön 1999 och 2001.

De 7,5 miljoner kronorna ska användas till att utbilda och ge stöd till omkring 800 fackligt förtroendevalda och chefer inom vissa utvalda myndigheter. Målet är att förbättra hälsan hos STs medlemmar och bidra till ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

Det ska ske genom förebyggande arbete samt förbättrad rehabilitering och andra insatser för att få långtidssjuka tillbaka i arbete.

Sex myndigheter har valts ut för satsningen: Statens institutionsstyrelse, Ams, Försäkringskassan, Migrationsverket, Integrationsverket och kriminalvården. Även polisen och kronofogdemyndigheterna kan komma i fråga.

–Det kännetecknande för dessa myndigheter är att de har höga sjuktal och att de arbetar med utsatta människor, säger projektledaren Ann Boberg. Vi vill komplettera det befintliga rehabiliteringsarbetet, och framför allt hitta ett nytänkande och nya metoder att jobba för långtidssjuka och med hälsofrämjande insatser.

Arbetet ska följas av en forskare på Karolinska institutet, KI.

–Det är oerhört glädjande, och en viktig poäng att vi får en vetenskaplig utvärdering, framhåller Ann Boberg. Man kommer att göra enkätundersökningar före, efter och kanske också under projekttiden.

Förhoppningen är att se en positiv trendförändring i ST-medlemmarnas hälsa, men något konkret kvantitativt mål är ännu inte satt.

Under våren ska erbjudandet presenteras för de utvalda myndigheterna. I maj hålls ett seminarium i samarbete med KI, och till hösten drar projektet igång på arbetsplatserna.

Bliwastiftelsen

Bliwastiftelsen grundades av Bliwa Livförsäkring 2002. Stiftelsen ska stödja forskning, utbildning och undervisning kring stärkt hälsa och rehabilitering. Stiftelsens kapital består av överskottet i Bliwa Livförsäkring, och projekten ska beröra de grupper som har varit med om att bygga upp överskottet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA