ST försvarar avskedade

SEXANKLAGELSER2003-11-28

ST har stämt Posten inför AD. Det gäller två manliga postsorterare som anklagats för sexuella trakasserier och avskedats.

Av:  Christian Örjestål

– ST tar avstånd från sexuella trakasserier. Men varje medlem har rätt till en bedömning om det finns saklig grund för en uppsägning eller ett avsked – och det har inte skett i det här fallet, säger STs förbundsjurist Gunilla Ejefors-Lublin.

Enligt henne har Posten helt och hållet förlitat sig på kvinnornas ord medan männen aldrig fått komma till tals.

– Innan männen avskedades hölls överläggning med lokala facket. Då fick männen ge sin version av vad som hänt, hävdar Stig Ohlin vid Postens personalavdelning.

Men männen var inte närvarande vid överläggningen.

– Det var bara jag och min kollega Kjell Gustavsson som deltog i överläggningen med arbetsgivaren, berättar Bo Palmberg, ST-Post.

Männen avskedades utan någon varning från arbetsgivaren. Stig Ohlin menar att bilden av vad som hänt blev så grov att annat alternativ inte fanns.

– Vi tror på kvinnorna i den här frågan – de här männen har förbrukat sitt förtroende, tillägger han.

Men Gunilla Ejefors-Lublin menar att Posten bestämt sig redan före överläggningen och därför har ST valt att stämma Posten inför AD.

Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, kan en utpekad trakasserare som en sista åtgärd bli uppsagd eller avskedad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA