ST höjer medlemsavgiften

ST-KONGRESS2012-05-30
Från 1 juli i år höjs STs medlemsavgift. De flesta får betala 16 kronor mer i månaden, enligt beslutet i dag på förbundets kongress.

Alla medlemmar med en månadslön på minst 22 000 kronor får en höjning med 16 kronor. Och en stor majoritet av medlemmarna ligger på den nivån. De med lägre inkomster får en höjning med åtta kronor i månaden eller ingen höjning alls.

Avgiften för pensionerade medlemmar höjs från 250 till 300 kronor per år, medan avgiften för studerandemedlemmar bibehålls på 100 kronor för hela studietiden, och studerandemedlemmar som börjar arbeta och övergår till aktivt medlemskap behöver bara betala 50 kronor i månaden det första halvåret.

Det främsta skälet till avgiftshöjningen är det stora medlemstapp som ST och andra fackförbund fick erfara när a-kassereglerna försämrades 2007. Ett annat skäl är att medlemsavgifterna inte hängt med i löneutvecklingen: förbundsavgiften motsvarar i dag 0,75 procent av medellönen, mot drygt 1 procent när det nuvarande avgiftssystemet infördes 2005.

– Tanken var att det nya systemet skulle vara följsamt mot löneutvecklingen, men så har det inte riktigt blivit, konstaterade Ing-Marie Nilsson i STs förbundsstyrelse.

Ing-Marie Sandin, avdelningsordförande på Skatteverket, hörde till dem som var kritiska till beslutet. De låga avgifterna har varit ett viktigt argument vid rekryteringar av nyanställda, sa hon.

– Det är bättre att anpassa kostnaderna till våra nuvarande intäkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

STs kongress ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.