Nya ramar för internationellt arbete

ST-KONGRESSEN2012-05-31

STs nya internationella program, som nu antagits av kongressen, har fokus på mänskliga rättigheter i arbetslivet samt demokrati och inflytande. Förbundet planerar en satsning på att stödja facklig utveckling efter den arabiska våren.

Det nya internationella handlingsprogrammet pekar inte ut särskilda länder, utan i stället två prioriterade områden för STs internationella arbete mänskliga rättigheter i arbetslivet samt demokrati och inflytande.

STs tillträdande ordförande Britta Lejon framhöll från talarstolen att programmet innebär en ökad tydlighet. Hon gav STs planerade satsning i en rad arabiska länder som ett exempel på hur det nya programmet kan komma att fungera.

Där ska vi utbilda utbildare. Det handlar om att stödja de arabiska fackförbundens arbete med demokratifrågor och mot korruption. Vi kommer att ha ett särskilt fokus på unga. Visst känns det bra att vi kan vara med och stötta uppbyggnaden av demokratiska fackliga organisationer i spåren av den arabiska våren.

Kjell Nilsson från STs avdelning inom universitet och högskolor yrkade på ett antal ändringar av detaljer i förbundsstyrelsens förslag till program. Han fick igenom ändringar som innebär att programmets text inte lika entydigt tar ställning för frihandel i dess nuvarande tappning.

Frihandel i en ren form har aldrig existerat och man kan diskutera om det alltid leder till trevligheter, sade Kjell Nilsson.

Han ville inte heller att programmet skulle beskriva EU som ett ”socialt projekt”.

Eftersom EU inte är ett socialt projekt i dag, finns det inte mycket att värna. Då är det bättre att vi skriver att ST ska bedriva ett påverkansarbete så att EU också blir ett socialt projekt.

Kjell Nilsson anser att det ljusnar för dem som vill verka för ökad jämlikhet och ekonomisk utveckling internationellt.

Han tycker sig se flera tecken på att de nedskärningar som hittills varit strategin för att möta den europeiska krisen kan ha nått vägs ände, och tror att fler och fler vill göra satsningar för att bryta utvecklingen i Grekland, Spanien och andra länder.

Det är ett gynnsamt politiskt läge att driva fackliga frågor nu, sade Kjell Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA