ST kräver skydd för våldets offer

COLOMBIA2009-05-28

I ett uttalande på förbundsstämman kräver ST att regeringen i Colombia omedelbart vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda de kvinnor som nu driver rättsprocesser angående våld de utsatts för under inbördeskonflikten.

Kravet ställs mot bakgrund av att det colombianska kvinnliga nätverket IMP, som ST samarbetar med, har utsatts för inte mindre än tre inbrott på ett år. IMP stöder kvinnor i rättsprocesserna, och vid inbrotten har dokumentation och datorer stulits.

Vid det senaste inbrottet, i februari, trängde oidentifierade personer in i IMPs ordförande Angela Cérons hem och stal en dator och ett flertal dokument. Tre månader senare har myndigheterna inte vidtagit några åtgärder för att skydda hennes hem eller IMPs kontor, trots löften.

ST säger i uttalandet att förbundet känner stor oro och ser mycket allvarligt på att organisationer i Colombia som stöds av ST gång på gång utsätts för repressalier, hot och stölder. ”Avgörande för Colombias fortsatta fredsprocess är att grova brott begångna mot civilbefolkningen får en korrekt juridisk prövning.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA