ST kräver svar av Ulf Kristersson

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-03-03

”Anser du att Försäkringskassans personal är de som ska bära bördorna och jobba allt hårdare?” Frågan ställs av STs avdelning på Försäkringskassan i ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

I dag lämnade Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Brevet är föranlett av att Försäkringskassan ska stänga sina lokala kontor och göra sig av med cirka 1 000 anställda. Detta för att klara sparbetinget på 600 miljoner kronor fram till 2013.

I brevet påpekar ST att antalet anställda minskat med cirka 22 procent sedan 2006 och att kraven på myndigheten ökat i och med de nya sjukreglerna.

– Försäkringskassan har ju sparat väldigt mycket de senast åren. Vi menar att det finns väldigt små möjligheter att göra mer besparingar utan att det får effekter på personalen, arbetsmiljön och verksamheten, säger Siv Norlin till ST Press.

Hon säger också att ohälsotalen visserligen har sjunkit, men att arbetet med dem som är sjukskrivna är mer omfattande i dag än det varit tidigare.

I brevet till socialförsäkringsministern ber ST-avdelningen om svar på ett antal frågor:

Kommer han att försvara Försäkringskassan och personalen när det kommer kritik mot att det inte längre går att ha fysiska möten, när handläggningstiderna ökar och kvaliteten försämras?

Anser han att Försäkringskassan och dess personal ska bära bördorna och jobba allt hårdare?

Och slutligen undrar ST:

”Har du något förslag på besparingar som inte drabbar allmänheten?”

– Om Ulf Kristersson har förslag som inte har negativa konsekvenser för verksamheten eller de anställda så tar vi tacksamt emot dem, säger Siv Norlin.

Ulf Kristersson är ute på resa och kunde inte själv ta emot brevet, som i stället lämnats i departementets brevlåda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA