ST kräver utveckling för att locka unga

STATLIGT2015-01-28
Bara en av tre unga vuxna vill jobba i staten, trots att många jobb kommer att bli lediga i sektorn de närmaste åren. Det visar en rapport från Fackförbundet ST.

Enligt ST kommer 160 000 jobb utlysas inom statlig verksamhet fram till 2018. Det beror på stora pensionsavgångar, normala jobbyten och nya arbetsuppgifter för myndigheterna.

Trots goda jobbutsikter uppger endast en av tre unga vuxna i STs rapport att de vill jobba i staten. Det här oroar förbundet som ser en risk för att statliga arbetsgivare inte kan attrahera unga kvalificerade medarbetare.

När unga får lista vilka faktorer som är viktiga i deras framtida yrkesval hamnar intressanta arbetsuppgifter högst upp, följt av bra lön, personlig utveckling, bra balans mellan arbete och privatliv samt trygghet.

ST anser att löneutveckling är statens viktigaste förbättringsområde, men kräver också traineejobb, mentorprogram och tydliga karriärvägar.

Dessutom trycker förbundet på vikten av trygghet och fasta anställningar.

”Se till att tillsvidareanställning blir norm för permanenta arbetsuppgifter. Att nästan en av fyra som arbetar inom staten är visstidsanställd är inte rimligt. Unga vuxna har rätt att känna trygghet i arbetslivet”, skriver förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Över 500 unga vuxna har svarat på frågorna i STs rapport Karriär och framtidsjobb i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.