ST-kritik mot lokala servicekontor

SERVICEKONTOR2010-04-20

Arbetsförmedlingen har redan i dag ett stort samarbete med exempelvis Försäkringskassan, Skatteverket och Kriminalvården. Myndighetens ST-avdelning är därför kritisk till förslaget att skapa lokala servicekontor i varje kommun.

Arbetsförmedlingens ST-avdelning är skeptisk till förslagen i utredningen ”Se medborgarna – för bättre offentlig service”. Enligt utredaren borde kommunerna och de statliga myndigheterna inrätta ”minst ett gemensamt, bemannat servicecentrum i varje kommun där medborgarna kan träffa en servicevägledare.” Bakgrunden är regeringens mål om att förbättra tillgängligheten till offentlig service i hela landet.

Utredningen uppmärksammar särskilt sju statliga myndigheter med täta medborgarkontakter: Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Polisen och Skatteverket. Men Arbetsförmedlingens ST-avdelning avvisar nu utredarens förslag.

Bland annat ifrågasätter facket syftet med att inrätta nya lokala servicekontor: ”Att ytterligare inrätta en driftsform är inte relevant med tanke på de ökade personal- och lokalkostnaderna”, skriver man i sitt remissvar. ST-avdelningen betonar att samarbetet mellan olika myndigheter redan i dag är välutvecklat och att det därför går att hitta lösningar som gynnar medborgarna inom det redan existerande samarbetet.

ST-avdelningen avvisar också utredarens förslag att inrätta en ny yrkeskategori, ”servicevägledare”. Det finns redan i dag en funktion som benämns servicehandläggare som arbetar över myndighetsgränserna, påpekar facket.

I remissvaret betonar ST-avdelningen också att den offentliga servicen som riksdag och regering har ålagt myndigheter bör utföras av anställda tjänstemän – och inte av ideella eller privata aktörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA