ST kritiskt till förslag om omlokalisering

OMLOKALISERING2017-01-10
ST vill att staten nyanställer i befintliga verksamheter utanför storstäderna och placerar nya myndigheter ute i landet. Att omlokalisera myndigheter är felaktigt använda skattemedel, säger STs förbundsordförande Britta Lejon om Landsbygdskommitténs förslag.

I förra veckan överlämnade Landsbygdskommittén sitt slutbetänkande. Kommittén föreslår bland annat att 10 000 statliga jobb ska flyttas från Stockholm till glesbygden.

STs ordförande Britta Lejon betonar att hon är för att hela landet ska leva och att det ska finnas statliga jobb och statlig service i hela Sverige.

Hon håller med kommittén om att nedläggnings- och centraliseringsplaner på myndigheterna ska stoppas.

Britta Lejon trycker också på behovet av att befintliga verksamheter ute i landet nyanställer, exempelvis behöver Polisen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, spårtrafiken och försvaret förstärkas.

Precis som kommittén föreslår anser hon att nya myndigheter kan placeras på orter som saknar statlig närvaro.

Däremot är ST emot omlokalisering av myndigheter från storstäderna ut i landet.

– Jag tycker inte att man ska betala för fel saker, som stora flyttlass.

Hon hänvisar till att tidigare utredningar visat att omlokaliseringar blir mycket kostsamt både på kort och lång sikt.

– Flytten kostar, rekrytering kostar och det tar tid innan verksamheten går på rull igen. Då blir det oftast bra, men det kostar mycket på vägen.

Att kommittén föreslår att eventuella omlokaliseringar ska göras inom ramen för myndigheternas befintliga budgetar tycker hon är helt orealistiskt.

– Alla fakta visar på att det inte går, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.