ST-medlemmar får betala mer

A-KASSAN2006-11-17

Medlemsavgiften till STs a-kassa kommer att ligga på 311 till 313 kronor i månaden nästa år, bedömer vice kassaföreståndare Göran Lundström. Akademikernas a-kassa får en medlemsavgift på 250 kronor i månaden.

– Det finns en risk för medlemsflykt till akademikernas a-kassa, eftersom ST har medlemmar som är akademiker, säger Göran Lundström. Det kan i alla fall bli så i skarven, när frågan uppmärksammas.

Skarven är årsskiftet, då a-kasseavgifterna höjs radikalt om regeringen får som den vill. I det ursprungliga förslaget låg STs a-kassa lägst av alla med 307 kronor i månaden, medan akademikerkassan beräknades få en avgift på 312 kronor.

Men arbetslösheten i akademikernas kassa är så låg att man skulle betala ut mindre i ersättning till arbetslösa medlemmar än vad medlemmarna betalade in i avgifter. Den effekten kritiserades av lagrådet, och regeringen ändrade då förslaget så att ingen kassa ska betala in mer än vad som betalas ut.

Styrelsen för STs a-kassa fattar beslut om avgiften i slutet av november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA