ST-protest mot Stockholmståg

AVTAL2010-11-19

ST Spårtrafik vid pendeltågen i Stockholm protesterar i ett öppet brev mot att arbetsgivaren Stockholmtåg vägrar att sluta ett lokalt avtal. Medlemmarna får nu endast de 0,9 procent som det centrala avtalet ger, och lokala frågor kvarstår olösta.

Det tvååriga centrala avtalet med arbetsgivarorganisationen Almega slöts i september och gäller från 1 juni. Sedan dess har parterna inom pendeltrafiken förhandlat om ett lokalt avtal, men arbetsgivaren har nu ensidigt valt att avsluta förhandlingarna. Det är första gången sedan avregleringen av lokaltrafiken som man inte lyckats få fram ett lokalt avtal, konstaterar ST i sitt öppna brev.

– Vi blev oerhört besvikna, säger STs Lennart Nilsson. Vi tycker inte att det varit några reella förhandlingar över huvud taget. Arbetsgivaren vet att vi förhandlar under fredsplikt och inte har några påtryckningsmedel.

När det gäller lönen har parterna varit överens om att lägga ihop de två revisionstillfällen som finns i det centrala avtalet, men fackets utgångspunkt var att medlemmarna skulle få en kompensation för den rationaliseringen.

– Vi vet inte varför arbetsgivaren sedan fick kalla fötter. Vi har övervägt att gå till central förhandling, men då skulle medlemmarna få vänta ännu längre på sina pengar, säger Lennart Nilsson.

Arbetsgivarens avhopp från förhandlingarna innebär också att det inte blir någon lösning på de lokala frågor som facket fört fram. Det gäller bland annat rätten att vara sjukskriven vid sjukdom på komplediga dagar och så kallade SJ-dagar, en ersättning för den längre semester som gällde på SJ.

– En medlem hade exempelvis oturen att bryta armen inför en sådan ledighet, och då bröts hans sjukskrivning.

Som en lärdom av årets förhandlingar kommer ST att byta förhandlingsstrategi nästa år, säger Lennart Nilsson.

– Vi kommer att ställa upp på lokala förhandlingar, men om de drar ut på tiden kommer vi att begära centrala förhandlingar, så att våra medlemmar får sina pengar i rimlig tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA