ST stämmer Göteborgs universitet

HÖGSKOLAN2018-06-13

ST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.

Examenshandläggaren hade själv studerat under ett års tjänstledighet, och när hon kom tillbaka till jobbet skrev hon ut sin egen examensansökan. Normalt läggs alla ansökningar i olika boxar, sorterade efter fakultet och examenstyp. Men när en kollega gick förbi lämnade hon sin ansökan till honom. Hon sade då till honom att hon uppfyllde kraven för examen.

Kollegan handlade och godkände ST-medlemmens examen, varpå hon lade in uppgift om den i det interna personalredovisningssystemet. Chefen godkände dock inte uppgiften om examen, då hon ansåg att det självständiga arbete ST-medlemmen gjort under utbildningen inte uppfyllde kraven för de 7,5 högskolepoäng som arbetet skulle omfatta.

Trots att det var kollegan som skulle kontrollera uppgifterna innan han godkände examen, och inte den nu straffade ST-medlemmen, fråntogs hon rätten att utfärda examen och varslades om uppsägning. Arbetsgivaren pekade både på att hon lämnat ansökan direkt till kollegan och att hon påstått att alla krav var uppfyllda.

Efter en förhandling mellan fack och arbetsgivare drogs varslet tillbaka. ST-medlemmen blev i stället omplacerad. Det var en åtgärd hon accepterade, eftersom hon länge känt sig illa behandlad av sin dåvarande chef.

Men arbetsgivaren gick sedan vidare med en anmälan till personalansvarsnämnden. Nämnden beslutade om en kraftfull disciplinpåföljd, 15 dagars löneavdrag.

Beslutet var helt felaktigt, enligt ST, som anser att medlemmen inte gjort sig skyldig till någon försummelse i tjänsten över huvud taget. Att hon åsidosatte rutinen att lägga sin examensansökan i boxen utan gav den till en kollega för handläggning är inte en handling som kan motivera disciplinstraff, anser förbundet. Och kommentaren till kollegan om att hon hade uppfyllt kraven för examen gjorde hon i god tro. Det var kollegans ansvar att kontrollera saken.

– Om någon har gjort fel i det här ärendet är det inte vår medlem, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA