ST tar strid för lönen på försäkringskassan

AVTAL 2004-06-21

Nu blåser ST till strid för att höja lönerna inom Försäkringskassan. Idag kan det skilja mer än 3 000 kronor mellan likvärdiga jobb inom kassan och inom staten.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Lönerna för de försäkringsanställda är en av de viktigaste frågorna i årets avtalsrörelse.

– Det är nu vi har möjlighet att ta konflikt för att förbättra våra löner och anställningsvillkor, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Medianlönen på kassorna inom till exempel gruppen allmänt utredningsarbete är idag 19600 kronor. Inom staten är den 23500 kronor.

Nästan hälften av alla anställda vid försäkringskassorna har arbeten där lönen ligger i genomsnitt 20–25 procent under det som betalas för motsvarande befattningar på statens område.

Hur förklarar man detta?

”Handläggare” är en lite diffus tjänstebenämning, konstaterar ombudsman Lennart Engquist. ST ska därför ta fram exakta arbetsbeskrivningar för vad en handläggare på försäkringskassan gör. Därefter ska man med hjälp av förtroendevalda inom till exempel Skatteverket jämföra dessa med arbetsbeskrivningar för motsvarande tjänster.

–Tyvärr är det svårt att göra någon helt objektiv jämförelse ens med hjälp av koderna i det vi kallar TNS-systemet, men det är det system som parterna är överens om att använda, säger Lennart Engquist.

Det kan också skilja flera tusenlappar mellan exakt samma tjänst vid två försäkringskassor, beroende på hur många vid respektive kassa som klassas som kvalificerade handläggare.

De lokala parterna ska med jämna intervaller, eller när någon byter befattning, kontrollera att tjänsterna är placerade under rätt TNS-kod. Om detta alltid sker är oklart.

Kassornas ansträngda budgetläge under en rad år har också bidragit till att lönerna halkat efter.

–Främst handlar det om att lyfta dem som idag har de mest kvalificerade jobben, men där lönenivån på försäkringskassorna är betydligt lägre än i likvärdiga arbeten inom staten, säger Lennart Engquist.

STs yrkanden till Försäkringskassornas förbund

Höj lönen för dem med lägre lön än motsvarande grupper inom staten. I övrigt ska löneutvecklingen vara densamma som i staten. Ett lägsta löneutrymme ska kunna fördelas generellt vid oenighet. Varje anställd ska vara garanterad en lägsta löneutveckling.
Övergångsbestämmelserna i pensionsavtalet ska bibehållas oförändrade för kvinnorna. Även männen ska omfattas av samma villkor.
Dessutom yrkar ST att de lokala parterna ska arbeta för hälsofrämjande arbetsplatser, rätt till kompetensutveckling och ett bra ledarskap.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA