ST välkomnar ledningsbyte i Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2019-05-02
ST inom Kriminalvården välkomnar en ny ledning och hoppas att den kan ge ny energi till myndigheten. STs avdelningsordförande Per Sunneborn anser att Nils Öberg och hans ledning inte haft tillräckligt fokus på kärnverksamheten.

– Kriminalvårdens ledning har som uppdrag att se till att vi har platser och pengar. Och det har man inte sett till att vi har, trots historiskt lågt antal intagna, säger Per Sunneborn, avdelningsordförande för ST inom Kriminalvården.

Han anser att myndigheten Kriminalvården är en myndighet som befinner sig i fritt fall.

– Det borde tillsättas haverikommission. Vi har slut på pengar och överbeläggning. Allt det här påverkar rättssäkerheten och säkerheten både för personal och intagna.

ST inom Kriminalvårdens önskemål är en generaldirektör som kan skapa förutsättningar så att myndigheten i förlängningen får både mer resurser och platser.

–  Vi har handskats vårdslöst med de medel som vi fått. De har inte använts till att rusta anstalter och häkten i tid. Vi har blivit tvungna att stänga för att de har varit i så dåligt skick. Vi har också en administration som har växt för mycket, i förhållande till kärnverksamheten.

Per Sunneborn säger att det nu behövs en generaldirektör som vill utveckla Kriminalvården och sätter individen i fokus. Han anser att myndigheten av ekonomiska skäl har börjat tumma på det som man varit bra på.

– Vi har varit inne på att vi ska spara oss ur det här, stänga ungdomsavdelningar och ta bort isoleringsbrytande insatser. Vi har pratat om att dra ned på återfallsförebyggande arbete och programverksamhet. Men en av våra huvuduppgifter är ju att försöka bryta det kriminella mönstret, och det går ju inte om man drar ned eller inte utvecklas.

Regeringen har utsett Stefan Strömberg till vikarierande generaldirektör för Kriminalvården. Han har tidigare varit rikspolischef och chef för Domstolsverket. Senast var han lagman i Stockholms tingsrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.