ST vill pröva uppsägning av porrsurfare

TVIST2008-03-12

Många timmars porrsurfning på arbetstid ledde till uppsägning för en anställd på Migrationsverket. Nu vill ST pröva om beteendet är att betraka som en sjukdom, vilket ger rätt till rehabilitering.

Den anställde på Migrationsverket varnades redan för ett drygt år sedan för att han ägnat sin arbetstid åt att surfa på olika porrsajter. Men mannen slutade inte, trots att myndighetens automatiska IT-system flera gånger spärrade hans tillgång till internet.

Nu har en oenig personalansvarsnämnd beslutat säga upp mannen. Nämndens fackliga ledamöter ansåg att beteendet är ett missbruk som bör likställas vid sjukdom, och att det borde räcka med ett rejält löneavdrag eftersom mannen påbörjat behandling.

ST har nu begärt tvisteförhandling för att pröva om det tvångsmässiga beteendet motsvarar exempelvis alkoholism. Det skulle i så fall ge den anställde rätt att i första hand få prova rehabilitering.

Det är inte ovanligt att porrsurfande på arbetstid leder till att den skyldige blir av med jobbet. I normalfallet brukar inte facket protestera. Men när omfattningen är så här stor anser STs ombudsman John Nilsson att en vägledande dom behövs.

– Det finns inget liknande fall i Arbetsdomstolen om hur det här beteendet ska bedömas. Därför vore det intressant att testa det för att vara säkra på att vi gör rätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Martin (ej verifierad) mån, 03/17/2008 - 13:48
Är det rimligt att lägga några resurser på detta fall? Det är märkligt, men kanske också typiskt för den statliga sektorn, att personen i fråga fått arbeta kvar så länge. Det är ännu allvarligare att personen, genom att vara anställd på Migrationsverket, kanske hanterar fall med kvinnor och flickor som utsatts för övergrepp och trafficking och sedan sitter och är storkonsument av de produkter som kan vara resultatet av sådan verksamhet. Det enda som ST borde kräva i detta fall är att även överordnade till personen beivras, då de inte satt stopp för detta tidigare. Jag har medlemmar som vill hoppa av ST om det läggs en enda krona av medlemmarnas avgifter på detta och jag är nästan beredd att hålla med.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA