ST:are berättar om arbetet i Thailand

NYHET2005-01-18

På nyårsaftonen kom ST-medlemmen Jan Karlsson, Räddningsverket, till ett kaotiskt Phuket. Han har deltagit i biståndsarbete efter katastrofen. Trots erfarenhet från två jordbävningar har han aldrig varit med om något liknande.

–Katastrofen är enorm. Jag har ännu inte fått grepp om den… Där jag befinner mig är det tomt på turister. Nu kommer allt fler människor för att få veta vad som hänt deras saknade anhöriga. De behöver mycket stöd och det är dem vi nu kan hjälpa.

Så beskriver Jan Karlsson per telefon från Phuket situationen i ett Thailand som turisterna flytt från i skräck. Normalt är Jan Karlsson brand- och räddningslärare, inriktad på internationell verksamhet, vid Räddningsskolan i Skövde. Han ingår i Räddningsverkets andra styrka till Thailand och arbetar med logistik – att se till att fordon och personal finns där de behövs.

Jan Karlsson tillhör ett team med två UD-tjänstemän och folk som arbetar med krishantering från Röda Korset och Rädda Barnen.

Hela stränder ligger nu öde på Phuket efter verkningarna från vågen som vällde in annandag jul. Alla stränder har dock inte drabbats.

–Staden Krabi har med tanke på förhållandena klarat sig och vi har ett kriscenter vid Au Nang. I Au Nang hade man en mur som skyddade och fick dessutom telefonvarning och hann utrymma stranden i tid.

Till Phi Phi Islands har ingen hittills fått åka utan särskilt tillstånd. I en hästskoformad vik är det mesta bortblåst, bara bottenplattor av hus finns kvar. Där saknas 450–460 utlänningar och cirka 500 thailändare som troligen spolades ut till havs. Jan Karlsson tillhör dem som har varit i området och fotograferat och dokumenterat för att kunna tala om för de svenskar som vill leta där efter anhöriga att allt sköts professionellt.

–När jag kom till Thailand tycktes allt vara kaos men det var ett organiserat kaos, fortsätter Jan Karlsson. Jag är imponerad av thailändarna och deras arbete. Vi utlänningar ställer ju till problem för dem genom att de inte får begrava eller bränna kroppar. Vi vill ju få hem våra döda.

Tidigare kändes stanken av döda kroppar men nu är den borta sedan de tillfälligt grävts ner eller lagts i kylcontainrar. Det arbete som nu återstår är att identifiera dem, ta DNA- och tandprover som skickas vidare till laboratorier.

–Sverige har skickat 17 kylcontainrar som överlämnats till thailändare sedan vi utbildat dem i hur containrarna ska hanteras.

Snart är Jan Karlssons uppdrag slut och han blir avlöst av andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA