Staten ska ansvara för integration

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-09-11

Arbetsförmedlingen ska ansvara för flyktingars integration. I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny lag som ger staten ansvaret för nyanländas etablering i Sverige.

Mindre än var tredje nyanländ invandrare har ett jobb efter tre år i Sverige. Det visar på stora strukturella problem i organiseringen av den första tiden i landet, skriver integrationsminister Nyamko Sabuni, FP, i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Människor som flyr från krig eller allvarliga missförhållanden förväntar sig att få chansen att bidra till samhället – inte att leva på bidrag.”

Därför vill regeringen införa en ny lagstiftning för nyanlända invandrares etablering i samhället. Reformen, som kostar 920 miljoner kronor, ska ge individen ett utökat ansvar. Incitamenten för en snabb etablering på arbetsmarknaden ska bli större både för individen och för de aktörer som ansvarar för etableringsinsatserna, skriver Nyamko Sabuni.

Lagen ska omfatta flyktingar och andra skyddsbehövande i åldrarna 20–64 år. De får en lagstadgad rätt till arbetsförberedande insatser med Arbetsförmedlingen som ansvarig myndighet. Kommunerna behåller ansvaret för till exempel bostadsförsörjning, SFI, annan vuxenutbildning och insatser för barn och ungdomar.

Tillsammans med den nyanlända ska Arbetsförmedlingen göra en etableringsplan, med utgångspunkt i utbildningsbakgrund och arbetslivs­erfarenhet. Regeringens förhoppning är att bättre individuell planering och bättre uppföljning av att planerade aktiviteter genomförs ska öka möjligheterna till god integration. Den enskilde flyktingen ska få välja en personlig etableringslots som Arbetsförmedlingen tillhandahåller. Lotsen kan vara ett företag eller en organisation och får ersättning efter prestation

Den som deltar i etableringsinsatser får en generell ersättning som är lika för alla. Det skapar starkare incitament för både kvinnor och män att delta i insatserna och därmed bättre förutsättningar för etablering i arbets- och samhällslivet, skriver Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister
Bild: Pawel Flato
Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA