Bild: Mostphotos

Statens anslag till forskning ökar

FORSKNING2021-06-16
Under förra året satsade staten 39,3 miljarder kronor på forskning och utveckling, vilket är en ökning med 0,9 miljarder kronor jämfört med 2019, visar statistik från Ekonomistyrningsverket. Merparten av pengarna går till universitet och högskolor.

Ekonomistyrningsverket, ESV, har redovisat till regeringen de investeringar för forskning och utveckling som staten ansvarar för. Den absolut största delen, 36,4 miljarder kronor, av statens investeringar i forskning och utveckling hanterades av universitet och högskolor. Den anslagsfinansierade forskningen ökade under 2020, medan den avgifts- och bidragsfinansierade forskningen minskade.

Också forskningen vid övriga statliga myndigheter, utanför högskoleområdet, ökade under 2020. Knappt 2,9 miljarder kronor gick till forskning och utveckling, att jämföra med knappt två miljarder kronor under 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.