Statens chefers nya inkomster

LÖNER2003-12-08
Två generaldirektörer i Borlänge toppar den statliga lönelistan: Vägverkets Ingemar Skogö och Banverkets Bo Bylund.
Av:  Jan-Åke Porseryd

Det här är en gammal artikel. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Ingemar Skogö har fått ett rekordhögt lönepåslag på hela 28,2 procent till 111 500 kronor sedan han lämnade gd-posten på Luftsfartsverket förra året. Han är därmed den högst avlönade generaldirektören.

Bo Bylund kommer därnäst med 99 000 kronor i månaden. Han blev gd för Banverket 1997.

Trea på listan är den i avtalsrörelsen omstridde rikspolischefen Sten Heckscher med 91 000 kronor i månaden. Han fick nyligen nytt förordnande som chef för polisen.

Högst avlönade kvinnliga generaldirektör är Anna Hedborg på Riksförsäkringsverket, gd sedan 1996, med 82 000, och Kerstin Wigzell på Socialstyrelsen, gd sedan 1998, med 77 000 kronor.       .
Lönerna för statens chefer – generaldirektörer, landshövdingar m fl – varierar kraftigt, alltifrån Skogös och Bylunds topplöner ned till cirka 40 000 för de lägst avlönade.

Noterbart är att landshövdingarna ligger grupperade på två nivåer. 60 000 för huvuddelen och 65 000 för en mindre grupp på fem personer – storstadslänen samt Västernorrland och Norrbotten.

De nya lönerna gäller i regel från i april förra året. Bland undantagen märks den bäst betalda, Ingemar Skogö, vars nuvarande lön gäller från juli 2001, då han blev chef för Vägverket.

Research: ANNIKA SILWÉN

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.