Statens löneutveckling som den privata

LÖNER2018-03-23
Arbetsgivarverkets årliga lönerapport visar att löneutvecklingen i staten ligger i linje med det privata näringslivet. Kvinnorna har fortfarande en starkare löneutveckling än män och andelen lönesättande samtal ökar.

Löneutvecklingen 2017 ligger på 2,2 procent för kollektivet inom staten. Det är enligt Arbetsgivarverket i linje med löneutvecklingen inom det privata näringslivet.

En förklaring till att löneutvecklingen bland kvinnor i staten är starkare än bland männen är att kvinnor som rekryteras till chefer är yngre och i början av sin karriär, och då är löneutvecklingen större.  En annan förklaring är att kvinnor på de högre chefsnivåerna i staten närmar sig sina manliga kollegor. Det lyfter statistikchef Ann S Johansson fram i ett pressmeddelande.

Under 2017 uppgav 98 procent av Arbetsgivarverkets medlemmar att de helt eller delvis använder lönesättande samtal vid lönesättning. Det har ökat stadigt från 2010, då 78 procent av medlemmarna använde lönesättande samtal.

Antalet anställda inom det statliga avtalsområdet fortsätter att öka och uppgår nu till 268 000 personer. Under perioden september 2016 till september 2017 har hela statsförvaltningen fortsatt att växa.

94 procent av de anställda har månadslön i form av individuell lön eller tarifflön och 6 procent har lön per timme, dag, beting eller liknande. Bland de anställda i staten är 52 procent kvinnor och 48 procent är män. Sedan 2010 är andelen kvinnor större än andelen män och andelen kvinnor har stadigt ökat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av s (ej verifierad) fre, 03/23/2018 - 10:33
Problemet med den skenande statliga löneutvecklingen är att hälften av personalen inte får ta del av denna. Det är de äldre, de som har jobbat länge på en myndighet och de som inte är akademiker som inte får del av kakan. Att använda genomsnitt utan att visa en fördelningsfunktion är snudd på vad som faller inom kategorin "fake news".
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.