Statliga företag ska bli föredömen

OECD2005-04-05

För första gången ger nu den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD ut gemensamma riktlinjer för styrning av statliga bolag .

Tanken är att riktlinjerna, som inte är bindande, ska tydliggöra ägarrollen och leda till att regeringarna tar ett mer aktivt ägaransvar.

ST välkomnar att regeringarnas representanter tar gemensamma tag kring ägarfrågorna.

»Inte bäst i klassen igen«

–Jag hoppas att den svenska regeringen tar lärdom av hur andra länder agerar och inte upprepar mönstret att vara »bäst i klassen« när det gäller att följa dagsaktuella trender, säger STs förbundssekreterare Dag Andersson.

Han syftar främst på avregleringarna som ofta lett till negativa konsekvenser, bland annat på järnvägsområdet och elmarknaden.

Ska vara föregångare

I riktlinjerna sägs att de statliga bolagen ska vara föregångare på det personalpolitiska området och att det finns fördelar med en regelbunden dialog mellan facket och ägarna.

Några omedelbara förändringar i de svenska statsägda bolagen kommer riktlinjerna knappast att leda till.

Dag Andersson skulle gärna se att OECD ännu tydligare pekade ut ägaransvaret och tog tag i själva grundfrågan om varför staten ska äga bolag.

–I den politiska retoriken framhålls ofta att de statliga bolagen har en viktig samhällsuppgift, men det praktiska ägarskapet utövas med samma medel och på samma villkor som vilket företag som helst, säger han.

Lars-Johan Cederlund, ämnesråd på näringsdepartementet, hoppas att riktlinjerna ska leda till större öppenhet och en jämnare konkurrens mellan statliga bolag i olika länder. Han tror att detta kommer att gynna den svenska statens bolag.

Riktlinjerna ska antas av OECD-ländernas ambassadörer i mitten av april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA