Statliga jobb hotade i USA

INTERNATIONELLT2013-03-01

Tiotusentals statliga jobb hotas i USA, när den automatiska budgetbromsen slår till idag. Hoppet är litet att en sista minuten-lösning ska komma när president Barack Obama möter kongressens ledare i eftermiddag.

Oförmågan att nå politiska lösningar på budgetkrisen i USA består. Den så kallade sequestern – ett tidigare fattat beslut om att nedskärningar slår till ifall inte en politisk majoritet kommer överens om statens utgifter och inkomster – blir därmed verkställd.

Sequestern leder till oplanerade neddragningar av statliga anslag enligt osthyvelprincipen. Bara i år ska 85 miljarder dollar hyvlas bort. Över en tioårsperiod handlar det om en biljon (1 000 000 000 000) dollar i automatiska neddragningar – om inte de två politiska församlingarna senaten och representanthuset kan enas om en plan.

”Idag hörde en majoritet av senaten det amerikanska folkets rop på ett stopp för de skadliga neddragningarna och försvar av de närmare miljonen jobb som står på spel, men republikanska ledare stod i vägen och nu är sequestern oundviklig”, sa ordföranden Mary Kay Henry i facket SEIU, som organiserar över två miljoner offentliganställda i Nordamerika i ett uttalande igår, sedan kongressens ledare gjort helg utan att lyckas komma överens.

När sequestern konstruerades 2011 var tanken att modellen med automatiska och oplanerade nedskärningar skulle vara så oaptitlig att politiken skulle tvingas göra upp för att undvika den. Det har inte fungerat. President Barack Obama och demokraterna har föreslagit en kombination av lika delar nedskärningar och skattehöjningar. Republikanerna, med majoritet i representanthuset, har bestämt motsatt sig fler skattehöjningar. Demokraterna är i majoritet i senaten.

Konsekvenserna av de nedskärningar på 85 miljarder dollar som nu ska börja rullas ut kommer inte att märkas omedelbart. Men under resten av året kommer fler och fler offentliganställda att hemförlovas utan lön, när anslagen för respektive verksamhet tar slut. Undantagna är sjukvården och socialvården. Men militäranställda, lärare, flygledare och andra tjänstemän kommer att drabbas i växande grad under året.

På Library of Congress och National Gallery of Art och andra kulturinstitutioner förbereder man sig på neddragningar i storleksordningen sex-sju procent, skriver Washington Post. Enligt Gallery of Art, som normalt har öppet 363 dagar om året och bara håller stängt på juldagen och nyårsdagen, kommer personalen att skickas hem på måndagar då museet alltså kommer att hållas stängt.

Vid lunchtid amerikansk tid kommer president Barack Obama att utfärda direktiv till de statliga förvaltningarna att nedskärningarna ska genomföras. Därefter kommer de statligt anställda som berörs att varslas om hemförlovning med löneavdrag. I ett första skede räknar man inte med regelrätta uppsägningar av fast personal, men allt beror på hur länge sequestern kommer att vara i kraft.

Sequester

 

Ordagrant skulle sequester kunna översättas med ”dela av” eller ”avskilja”.

Beslutet om sequestern ingick i budgetkontrollagen 2011, och drevs igenom av president Barack Obama. Lagen syftade till att åstadkomma ett skuldtak i den amerikanska ekonomin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA