Annons:

Statsanställd får inte extraknäcka som ledarskribent

ARBETSRÄTT2024-01-19

En pressekreterare på en statlig myndighet får avslag på sin begäran om att få extraknäcka som ledarskribent vid sidan av sin anställning. Arbetsgivaren anser att bisysslan är förtroendeskadlig.

Den anställde hade begärt att arbetsgivaren skulle godkänna att han som bisyssla någon eller några gånger per månad skulle skriva ledare åt en svensk landsortstidning. Men arbetsgivaren anser att bisysslan är förtroendeskadlig enligt lagen om offentlig anställning.

I beslutet skriver myndigheten att det är mycket svårt att kombinera de ordinarie uppgifterna som pressekreterare med att löpande skriva ledartexter i dagspress, eftersom som det ingår i rollen som ledarskribent att driva en tydlig politisk linje.

Myndigheten hänvisar till att en pressekreterare i sin anställning har till uppgift att skriva underlag till företrädare för myndighetsledningen och för andra talespersoner i mediesammanhang, samt ofta vara huvudskribent för myndighetens debattartiklar. Pressekreterare tar också löpande fram underlag inför intervjusituationer, skriver myndigheten i sitt avslag. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA