Statsanställda fick räkna pendling som arbetstid på försök

HÖGSKOLAN2022-05-04
Luleå tekniska universitet har under en månad deltagit i ett projekt där sju anställda fått räkna tågresor till jobbet som arbetstid. Lärosätets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn är positiv till konceptet, som nu ska utvärderas.

Projektet kom från början som ett initiativ från kollektivtrafiken i Norrbotten, där syftet är att främja tågresandet i regionen. När Luleå tekniska universitet fick frågan om att delta ville lärosätet gå ett steg längre, berättar rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Med tanke på utvecklingen under pandemin, där vi sett att man kan jobba på många olika platser, kände vi att det var intressant att undersöka möjligheten att använda pendlingen till arbete, säger hon.

Universitetet fick under en månads tid sju platser på tåget där anställda kunde resa kostnadsfritt. Ombord hade de möjlighet att arbeta, och restiden kunde de därför räkna som arbetstid.

– Som jag har förstått det har allting fungerat bra och de som deltog har varit väldigt nöjda. Det har gått bra att jobba, även om tåget kanske inte lämpar sig för alla arbetsuppgifter, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Ännu har inget beslut om en fortsättning fattats. Projektet avslutades nyligen och ska till att börja med utvärderas.

– Inställningen från vår sida är positiv och vi känner att de som provat det här har varit nöjda. Men inga beslut är tagna, och vi måste börja med att utvärdera det här.

Utöver tåg tror Birgitta Bergvall-Kåreborn även att det skulle kunna vara möjligt att arbeta ombord på bussar, vilket är ett vanligare transportsätt för universitetets anställda.

Hon ser miljöaspekten som en klar fördel, men lyfter även fram trafiksäkerheten, eftersom alternativet för de anställda annars ofta är bil.

Som arbetsgivare tror Britta Bergvall-Kåreborn också att möjligheten att pendla på arbetstid skulle vara bra för kompetensförsörjningen och trivseln hos de anställda.

– En del har lång pendling, ibland upp emot en timme enkelväg. Lägger vi det till åtta timmars arbetsdag blir det tio timmar. Genom en sådan här lösning skulle det vara möjligt att bo lite längre bort utan att det blir alltför jobbigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.