Statsanställda strejkar i Norge

NORGE2012-05-29

Torsdagen före pingsthelgen gick 35 000 offentliganställda i Norge ut i strejk. Facken vill ha högre löner och färre tillfälliga anställningar.

Sammanlagt gick 25 000 kommun­anställda och 10 000 statsanställda ut i strejk 24 maj. Då hade förhandlingarna mellan fackförbunden LO Stat, YS Stat och Unio och den norska staten brutit samman. Det är den första strejken på 28 år för norska statsanställda.

Enligt tidningen Aktuell, som ges ut av norska LO, gäller strejken bland annat att statsanställdas löner släpar efter utvecklingen i privat sektor. I år räknar man i Norge med att privat­anställda i genomsnitt ska få 4,1 procent i löneökning.

Konflikten gäller också att den offentliga sektorn enligt facken har alltför många arbetstagare som är projektanställda eller har andra typer
av ofasta jobb, och att de tillfälligt inhyrda arbetstagarna har alltför dåliga arbetsvillkor. Facken vill också få högre ersättning för jobb under
obekväm arbetstid.

Facken har varslat om upptrappning av den statliga delen av strejken onsdag 30 maj. Då ska ytterligare 1 300 anställda lägga ned arbetet, bland annat vid norska utrikesdepartementet, försvarsdepartementet och kriminal­vården.

Riksmekleren, den norska motsvarigheten till svenska Medlingsinstitutet, hade vid denna tidnings pressläggning inga uppgifter om att parterna ska återuppta förhandlingarna.

Det norska akademikerförbundet på den statliga sidan fortsätter sina förhandlingar med arbetsgivarsidan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA