ArkDes på Skeppsholmen.
Bild: Matti Östling
ArkDes på Skeppsholmen.

Statskontoret riktar kritik mot arbetsmiljön på Arkdes

KULTUR2023-04-19

Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes, har hög personalomsättning och långvariga utmaningar kopplade till arbetsmiljön, konstaterar Statskontoret i en rapport till regeringen.

På regeringens uppdrag har Statskontoret genomfört en myndighetsanalys av Arkdes. Statskontoret har bland annat analyserat Arkdes styrning, uppföljning och organisering samt samverkan med andra aktörer.

Enligt rapporten har Arkdes haft hög personalomsättning under lång tid, både jämfört med andra museimyndigheter och med staten som helhet. Statskontorets bedömning är att det främst beror på arbetsmiljön och en låg grad av ordning och reda. Det gäller enligt rapporten inte minst de administrativa funktionerna.

Statskontoret skriver att den höga personalomsättningen gör att intern styrning och organisering brister i kontinuitet. Det tar också resurser från organisationen att rekrytera och lära upp ny personal.

Statskontoret konstaterar även att Arkdes under lång tid haft utmaningar inom arbetsmiljöområdet. Myndigheten har under flera år inte bedrivit något systematiskt arbetsmiljöarbete, även om förberedelser pågår för att komma i gång med detta. Arkdes ledning har dessutom enligt rapporten haft ansträngda relationer till facket, och myndigheten har under en lång period saknat lokalt skyddsombud.

Statskontoret betonar att kunskapen hos ledningen och personalen är låg när det gäller att bedriva statlig verksamhet och rollen som statsanställd. Myndigheten behöver enligt rapporten genomföra insatser för att höja dessa kunskaper hos både ledningen och medarbetarna.

När det gäller det övriga utvecklingsarbetet anser Statskontoret att Arkdes måste förbättra den interna styrningen och kontrollen. För att förbättra förvaltningskulturen behöver myndigheten enligt rapporten öka kunskapen om de rättsliga ramarna för verksamheten. ArkDes behöver också förbättra sin hantering av ekonomiska risker och se över anslagsanvändning och redovisning, skriver Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA