Stor arbetslöshet bland funktionshindrade

JOBBEN2006-02-20

Bara en av fjorton av dem med personlig assistans och en av fyra med handikappersättning har ett osubventionerat arbete. Män får oftare en anställning medan kvinnor oftare får sjukpenning.

Det visar en rapport från Socialstyrelsen som omfattar 68 000 personer som har personlig assistans eller något annat stöd för funktionshindrade från Försäkringskassan.

Åtta procent av dem har någon form av anställning med lönebidrag, men de allra flesta står utanför arbetsmarknaden.

- Den enskilde individen påverkas mycket negativt av att stå utanför arbetsmarknaden. Förutom den sämre ekonomin begränsas delaktigheten i samhället och den psykiska och fysiska hälsan försämras, säger Karin Flyckt, som lett arbetet med rapporten.

Rapporten visar också på stora skillnader mellan hur män och kvinnor stöds. Män har oftare anställning med lönebidrag eller inom Samhall, medan kvinnor oftare får sjukersättning. Det är vanligare att män får ersättning för bilanpassning, medan kvinnor får färdtjänst.

Funktionshindrade har ofta väsentligt sämre ekonomi. Nio av tio av de i arbetsför ålder som har personlig assistent hade enligt rapporten ingen löneinkomst alls. Motsvarande siffra för övriga befolkningen var tre av tio.

Även om man räknar på disponibel inkomst, inklusive bidrag och andra ersättningar, är funktionshindrade i allmänhet fattigare. Funktionshindrade har dessutom ofta stora kostnader förknippade med sitt funktionshinder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA