Stor geografisk variation i a-kassan

A-KASSA2011-10-04
Det är fortfarande stora regionala skillnader i Arbetsförmedlingens hantering av arbetslösas rätt till a-kassa. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Antalet fall där Arbetsförmedlingen ifrågasätter arbetssökandes rätt till ersättning har ökat, men det är fortfarande tydliga regionala skillnader, konstaterar IAF i sin rapport. I Småland skickades cirka 15 underrättelser per tusen ersättningstagare till a-kassorna under det första halvåret i år. Det är nästan tre gånger fler per tusen ersättningstagare än i Nordvästra Götaland.

A-kassornas sanktioner mot den arbetssökande utifrån Arbetsförmedlingens underrättelser minskar. Under 2010 blev arbetslöshetskassornas beslut sanktion i 81 procent av fallen. Under perioden 2005-2009 har andelen legat kring 85 procent. IAF har inte hittat någon orsak till minskningen.

Var åttonde som drabbades av en sanktion under 2010 begärde omprövning. I drygt vart fjärde ärende ändrade a-kassan beslutet helt eller delvis enligt ersättningstagarens begäran. År 2009 var motsvarande andel 20 procent. IAF kommer att granska detta närmare.

Den vanligaste sanktionen år 2010 var indragen ersättning, eftersom personen inte ansågs uppfylla de allmänna villkoren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.