Handikappförbund anmäler minister

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2013-06-04
Handikappförbunden anmäler socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till Riksrevisionen. De anser att det nya verktyg som Försäkringskassan testar för att mäta arbetsförmåga urholkar rättssäkerheten - något som enligt dem sker med ministerns goda minne.

Handikappförbunden är en samarbetsorganisation som enligt egen uppgift representerar 400 000 personer från 38 olika förbund.

De är kritiska till att Försäkringskassan nu utvidgar prövningen av ett nytt verktyg för att bedöma arbetsförmåga. De menar att verktyget både strider mot riksdagens tidigare tillkännagivande till regeringen om att prövningen ska ske mot ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden, och mot prejudicerande domar i rättsliga instanser.

”Vi menar att verktyget begränsar rätten till sjukpenning genom att försvaga den individuella prövningen. Den så kallade yrkeslistan speglar inte de reella villkoren på arbetsmarknaden och försvagar rättssäkerheten för den försäkrade”, skriver Handikappförbunden i ett pressmeddelande.

Nu anmäler förbunden socialförsäkringsministern Ulf Kristersson till Riksrevisionen. Handikappförbunden anser att Försäkringskassan har informerat ministern och gör förändringarna med hans goda minne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.