Stora brister i arbetsmiljöplan

ARBETSMILJÖ2015-02-03

Statskontoret konstaterar att det finns stora oklarheter och brister i den nationella handlingsplanen för arbetsmiljöpolitik. Enligt myndighetens analys uppfyller planen inte ens grundläggande krav.

På regeringens uppdrag har Statskontoret analyserat den nationella handlingsplanen för arbetsmiljöpolitik för perioden 2010−2015. Planen handlar bland annat om Arbetsmiljöverkets informationsverksamhet, förändringar i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen, enklare regler samt mer forskning och kunskapsutveckling inom arbetsmiljöområdet.

Statskontorets övergripande bedömning är att planen inte uppfyller grundläggande krav på en plan som ska styra arbetsmiljöpolitiken. Det saknas till exempel tydliga målformuleringar, ett utpekat ansvar för genomförandet av konkreta åtgärder samt krav på uppföljning och återrapportering av resultat.

Statskontorets kartläggning av planen och de 29 insatser som ingår visar att ungefär hälften av insatserna har avslutats och cirka en tredjedel är del av en löpande verksamhet, som i de flesta fall drivs av Arbetsmiljöverket. Av dessa pågår tre insatser fortfarande, varav två har osäker status eftersom det saknas närmare information om insatserna. Totalt har cirka 312 miljoner kronor satsats på handlingsplanen under perioden 2010–2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA