Anna Borg, vd vid Vattenfall, Jan Moström, vd vid LKAB och Annemarie Gardshol, vd vid Postnord, fick alla stora lönepåslag.
Bild: Peter Knutson/Vattenfall, Fredric Alm/LKAB och Fond&Fond/Postnord
Anna Borg, vd vid Vattenfall, Jan Moström, vd vid LKAB och Annemarie Gardshol, vd vid Postnord, fick alla stora lönepåslag.

Stora lönepåslag för flera statliga bolagschefer

LÖNER2022-05-11

Cheferna för några av de största statliga bolagen fick rejäla löneförhöjningar under förra året. LKABs vd Jan Moström höjde sin lön med 22 procent. Även Vattenfalls koncernchef Anna Borg, som tjänar mest av alla vd:ar i statens bolag, fick ett stort påslag.

Tre statliga bolagschefer ökade sin grundlön med över femton procent under förra året. Det visar en genomgång som Publikt har gjort bland de bolag där staten är majoritetsägare.

Den största löneökningen fick LKABs vd Jan Moström. 2020 låg hans årslön på omkring 7,6 miljoner kronor. Efter en ökning med 22 procent landade den förra året på 9,2 miljoner, vilket motsvarar en månadslön på nästan 770 000 kronor.

Varken LKAB eller bolagets styrelseordförande Göran Persson har velat kommentera löneökningen.

Nästan lika stor blev ökningen för Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg, som sedan tidigare är den statliga bolagschef som tjänar mest.

Hon tillträdde som vd för bolaget 1 november 2020 och tjänade under sina två första månader i rollen det året omkring 2,2 miljoner kronor, eller 1,1 miljoner kronor i månaden, enligt bolagets ersättningsrapport. Årslönen för 2021 landade totalt på över 16 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadslön på över 1,3 miljoner kronor. Det är en ökning med 21 procent jämfört med föregående år.

Vattenfalls styrelseordförande Mats Granryd vill inte svara på några frågor kring ersättningen. Genom bolagets presstjänst lämnar han i stället följande kommentar:

”Vattenfalls vd:s lön bestäms av styrelsen. Det är en fast lön utan möjlighet till rörlig del, bonus, och följer riktlinjerna för ersättningar i statliga bolag. Det är viktigt för Vattenfall att lönen är marknadsmässig och återspeglar det ansvar som åligger en vd och koncernchef i ett stort internationellt bolag som är verksamt på flera europeiska marknader, där Vattenfall är ett av Europas ledande energiföretag med runt 20 000 anställda. Vd:s lön redovisas öppet i bolagets årsredovisning”.

Ett rejält påslag får även Annemarie Gardshol, vd på Postnord. Precis som förra året ökar hon lönen med omkring 20 procent. Under 2021 landade årslönen på 10,1 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadslön på nästan 842 000 kronor.

Enligt Postnords styrelseordförande Christian W Jansson sattes lönen för lågt när Annemarie Gardshol anställdes.

– Den här ökningen är en konsekvens av det. Vår ambition är att få henne att hamna i en lönenivå som är rimlig för den typ av uppdrag som hon har. Där är hon fortfarande något underbetald, säger han.

Vad är en rimlig nivå?

– Det vet jag inte om jag ska kommentera. Jag vill inte löneförhandla genom media, det blir dumt.

Hur kom det sig att det blev fel från början?

– Det är inte så enkelt att svara på, vi gjorde bara fel. Vi tyckte att det var en rimlig lön. Men fick sedan fram statistik över ersättningen för liknande uppdrag och insåg att ”oj, det här blev inte bra”, säger Christian W Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA