Stora problem i arbetsmiljön på statlig skola

SPECIALPEDAGOGISKA SKOLMYNDIGHETEN2022-02-03

Arbetsmiljöenkäter och skrivelser från elever på statliga Östervångsskolan vittnar om kränkningar och brist på tillit till ledningen. En facklig företrädare köptes nyligen ut efter en långvarig konflikt.

Strax före vårterminens slut 2021 skickade elever i årets avgångsklass ett mejl till SPSMs generaldirektör Fredrik Malmberg. I mejlet skriver de att de är oroliga för eleverna som blir kvar, eftersom ”vi tycker att det är en hemsk skolledning som gör att många mår dåligt. (…) Ibland utnyttjar rektorn elever för att anmäla personalen. Lärarna är också rädda för rektorn men ingen vågar göra något!”

Östervångsskolan är en av fem statliga specialskolor för döva och hörselskadade barn. Skolan flyttade för några år sedan till nya lokaler, och den fysiska arbetsmiljön blev då sämre, menade arbetsmiljöombuden i en skrivelse som de skickade till skolans ledning 2019. Men skrivelsen tar också upp den psykosociala arbetsmiljön: brist på stöd, att ledningen letar fel och att det finns en rädsla för att kontakta ledningen för att man ”ofta får aggressiv/negativ respons”.

Per Ekström är verksamhetsområdesansvarig chef på SPSMs specialskolor. Han säger till Publikt att Östervångsskolan ”jobbar på med sina möjligheter och utmaningar”.

– Jag ser att man verkligen involverar personalen och har ett gott samarbete med arbetsmiljöorganisationen och facken. Det är klart att jag tycker att det är viktigt att parterna växlar upp, och det gör man.

ST-avdelningen på SPSM delar inte Per Ekströms bild. En regelrätt arbetsmiljökommitté inrättades så sent som i höstas, påpekar avdelningsordförande Linn Öhman – efter att Sydsvenskan och andra medier uppmärksammat kritiken mot arbetsmiljön. Hon arbetar själv på Östervångsskolan, och anser att det råder en tystnadskultur på arbetsplatsen.

– Man blir ifrågasatt och kritiserad för saker man inte gjort om man ifrågasätter vissa chefer i myndigheten, säger hon.

Ett av kraven från arbetsmiljöombuden 2019 var regelbundna arbetsmiljöundersökningar. Sådana har också genomförts, både 2020 och 2021. Svaren från anställda på Östervångsskolan visar att knappt hälften anser att det finns tillit och trovärdighet mellan ledning och medarbetare. På 16 av 26 frågeområden har skolan fått en rödmarkering, det vill säga har ett påtagligt sämre resultat än referensnivån. Det gäller exempelvis inflytande, erkännande, rättvisa och respekt, utbrändhet och sömnbesvär.

Undersökningarna har genomförts av företagshälsovården Avonova, som noterar ett ”övergripande negativt resultat” och en försämring mellan 2020 och 2021. Avonova rekommenderar särskilda handlingsplaner inom flera riskområden, bland annat gällande tilliten till ledningen och rättvisa och respekt. Företagshälsovården pekar också på att förekomsten av kränkande beteenden ”ligger på en mycket hög och negativ nivå”.

Verksamhetsområdeschefen Per Ekström säger att han är självkritisk.

– Det finns mer att göra. Men jag har fullt förtroende för ledningen på Östervångsskolan, inklusive rektor.

Skolans rektor Ann Holmström håller med om att resultatet av enkäten visar att det behövs insatser.

– Jag kan se att vi har förbättrat oss där vi fokuserat, som i relationer mellan medarbetare, men vi behöver jobba mer effektivt med andra frågor. Kanske borde vi ha gjort det tidigare, säger hon.

Vilket ansvar har du för att det ser ut på detta sätt?

– Jag har ansvar för att driva arbetsmiljöarbetet, och vi har utökat arbetsmiljökommittén för att få ett effektivare arbetsmiljöarbete. Vi har även andra fora, såsom personalmöte varannan vecka.

Ann Holmström håller inte med om att det skulle råda en kultur där medarbetare inte vågar uttrycka kritik.

– Jag känner inte igen den bilden. Jag tycker att vi har en öppen dialog på arbetsplatsträffar när vi pratar om vårt klimat. Man uttrycker vad man tycker och tänker.

Hur ser du på kritiken gällande ditt ledarskap?

– Självklart lyssnar jag på vad personalen säger. Jag vill ha en djupare dialog för att höra mer specifikt vad som behöver förändras, en dialog är man alltid två i.

En djup och långvarig konflikt på skolan slutade nyligen i ett utköp av skolans kurator, som var fackligt förtroendevald inom ST. Dessförinnan hade ST-företrädaren blivit anmäld till myndighetens personalansvarsnämnd för en rad påstådda förseelser och fel. Medarbetaren friades på samtliga punkter i maj förra året.

– Det var falska tillvitelser, säger Linn Öhman. Dessutom fanns manipulerade vittnesuppgifter, så ST-avdelningen och vissa kollegor fick skriva en inlaga till personalansvarsnämnden om det.

Publikt har tagit del av mejl och skrivelser från två elever, en lärare och två fackliga företrädare som använts som vittnen i anklagelserna mot kuratorn, men som tydligt tar avstånd från anmälan.

Verksamhetsområdeschef Per Ekström och rektor Ann Holmström hävdar båda bestämt att någon manipulation inte förekommit. Men de vill inte kommentera hanteringen i övrigt, med motiveringen att det rör ett enskilt personalärende.

– Jag har lämnat in underlag till personalansvarsnämnden, men kan inte gå in på några enskildheter i det, säger Ann Holmström.

ST-avdelningen är också kritisk till att kuratorn fråntogs sina ordinarie arbetsuppgifter för att i stället arbetsledas direkt av rektorn. Det förhållandet kvarstod även efter beslutet i personalansvarsnämnden, och ST-avdelningen har sedan våren 2021 försökt att förhandla fram ett avgångsvederlag för medlemmen. Det lyckades först vid årsskiftet, med hjälp av en jurist.

Överenskommelsen innebär att medlemmen får ett avgångsvederlag. Linn Öhman är nöjd med lösningen.

– Det känns som en stor vinst, att det är över. Det har varit jättejobbigt hela hösten, men nu har medlemmen fått sin upprättelse.

Verksamhetsområdeschef Per Ekström har under senare tid även fått bemöta kritik från Sveriges dövas ungdomsförbund, SDUF. I november delade förbundet ut ett ”antipris”, SDUFS handbojor, till Specialpedagogiska skolmyndigheten och dess generaldirektör Fredrik Malmberg. I motiveringen hävdas att myndigheten inte tar ansvar för psykisk ohälsa och tystnadskultur hos sina döva och hörselskadade elever.

Per Ekström har träffat företrädare för SDUF och säger att kontakten ska fortsätta.

– Det är naturligtvis av största vikt för oss fem specialskolor att vi har ett högt förtroende, säger han.

Publikt har sökt Specialpedagogiska skolmyndighetens generaldirektör Fredrik Malmberg för en intervju om såväl SDUFs kritik som den djupgående kritiken från ST angående förhållandena på Östervångsskolan. Han har dock avböjt att svara på frågor och hänvisat till verksamhetsområdeschefen Per Ekström.

Inte heller ST-avdelningen har – trots upprepade propåer – fått kontakt med generaldirektören, säger Linn Öhman. Det är mot den bakgrunden som avdelningsstyrelsen nu gjort en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, för att försöka få utrett om myndigheten och Östervångsskolans rektor begått fel i tjänsten.

– Det har hänt så mycket som inte går att reparera, tilliten är väldigt skadad. Stämningen är tryckt och man märker att många fortfarande är rädda. Men jag har fått mycket stöd och uppmuntran från medlemmarna, och vi får nya medlemmar, säger Linn Öhman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA