Stora rekryteringsbehov väntar staten

ST2013-05-27

Staten kommer att behöva nyanställa cirka 160 000 personer under åren 2013-2018. Pensionsavgångar och jobbyten är främsta skälen. Det kommer ST fram till i en rapport.

Fackförbundet STs undersökning, Framtidsjobb i staten, visar att det uppskattningsvis behöver anställas 160 000 personer i statlig sektor mellan 2013-2018. Förbundet gjorde under april en enkät bland personalansvariga på statliga myndigheter och bolag om deras rekryteringsbehov.

Personalomsättningen är störst i storstadsområdena där fyra av tio statliga arbetsgivare uppger att de kommer att behöva rekrytera fler än idag. Anledningarna är att anställda byter jobb, stora pensionsavgångar inom staten samt politiska beslut.

”Staten behöver vara en attraktiv arbetsgivare för att klara det här rekryteringsbehovet. Det finns anledning att förbättra löneutvecklingen, utveckla karriärvägarna och skapa en bättre arbetsmiljö”, säger STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.  

Rapporten visar att staten främst vill rekrytera personer med akademisk bakgrund. Redan i dag har tre av fyra i statlig tjänst akademisk utbildning. Var femte arbetsgivare vill också se en ökning av antalet anställda med forskarbakgrund. Mer än varannan anger att de vill rekrytera anställda med annan bakgrund än svensk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA