Storförlust för SJ under pandemiåret

SPÅRTRAFIKEN2021-02-12
Den statliga järnvägsoperatören SJ redovisar en förlust på närmare 1,9 miljarder kronor för 2020. Totalt sjönk bolagets omsättning med över tre miljarder kronor under pandemiåret.

Coronapandemin fick en stor negativ påverkan på SJs intäkter och rörelseresultat. Den kraftiga minskningen av resandet ledde till att omsättningen sjönk från 8,6 miljarder kronor 2019 till 5,5 miljarder under 2020. Det sista kvartalet för året avslutades mycket negativt, konstaterar SJ i ett pressmeddelande. Bolaget föreslår att ingen utdelning ska lämnas till ägaren staten för 2020.

”Vi vet att intresset för klimatsmarta resor är fortsatt stort och vi har god beredskap för att möta denna ökade efterfrågan när vi åter igen kan resa som vi vill. Så långt det har varit möjligt har vi anpassat våra rörliga kostnader efter vår mindre intäktskostym, medan våra långsiktiga planer på investering i nya och upprustade tåg står kvar och är nödvändiga för att säkra vår konkurrenskraft för framtiden”, kommenterar SJs vd och koncernchef Monica Lingegård resultatet i pressmeddelandet.

Efter en mycket svår vårsäsong ökade resandet något under sommaren, men med höstens nya situation med skärpta rekommendationer från myndigheterna minskade resandet väsentligt igen. Under årets sista kvartal sjönk antalet resenärer med 62 procent jämfört med året före. Under hela året 2020 minskade resandet med 51 procent.

”Våra medarbetare har gjort stora insatser för att våra kunder och resenärer ska kunna känna sig trygga med sin resa med SJ. De åtgärder vi har vidtagit har också uppskattats av våra resenärer, vilket syns tydligt i de kundundersökningar vi gjort kring upplevd trygghet ombord”, påpekar Monica Lingegård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.