Storförlust för SJ under pandemiåret

SPÅRTRAFIKEN2021-02-12

Den statliga järnvägsoperatören SJ redovisar en förlust på närmare 1,9 miljarder kronor för 2020. Totalt sjönk bolagets omsättning med över tre miljarder kronor under pandemiåret.

Coronapandemin fick en stor negativ påverkan på SJs intäkter och rörelseresultat. Den kraftiga minskningen av resandet ledde till att omsättningen sjönk från 8,6 miljarder kronor 2019 till 5,5 miljarder under 2020. Det sista kvartalet för året avslutades mycket negativt, konstaterar SJ i ett pressmeddelande. Bolaget föreslår att ingen utdelning ska lämnas till ägaren staten för 2020.

”Vi vet att intresset för klimatsmarta resor är fortsatt stort och vi har god beredskap för att möta denna ökade efterfrågan när vi åter igen kan resa som vi vill. Så långt det har varit möjligt har vi anpassat våra rörliga kostnader efter vår mindre intäktskostym, medan våra långsiktiga planer på investering i nya och upprustade tåg står kvar och är nödvändiga för att säkra vår konkurrenskraft för framtiden”, kommenterar SJs vd och koncernchef Monica Lingegård resultatet i pressmeddelandet.

Efter en mycket svår vårsäsong ökade resandet något under sommaren, men med höstens nya situation med skärpta rekommendationer från myndigheterna minskade resandet väsentligt igen. Under årets sista kvartal sjönk antalet resenärer med 62 procent jämfört med året före. Under hela året 2020 minskade resandet med 51 procent.

”Våra medarbetare har gjort stora insatser för att våra kunder och resenärer ska kunna känna sig trygga med sin resa med SJ. De åtgärder vi har vidtagit har också uppskattats av våra resenärer, vilket syns tydligt i de kundundersökningar vi gjort kring upplevd trygghet ombord”, påpekar Monica Lingegård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA