Större löneökningar – men reallönerna faller

LÖNER2022-10-03
Den höga inflationen leder till att reallönerna sjunker, trots att löneökningstakten återhämtat sig efter pandemin, konstaterar Medlingsinstitutet.

Under juli i år ökade genomsnittslönen med 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från Medlingsinstitutet. Samtidigt ledde den höga inflationen till att reallönen minskade med 5,5 procent.

”Löneökningstakten har tilltagit i flera branscher. De senaste åren har lönerna ökat snabbast i privata tjänstebranscher, men nu har lönerna tagit lite mer fart inom både industrin och servicesektorn”, konstaterar Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg i ett pressmeddelande.

Enligt Medlingsinstitutet har de faktiska lönerna ökat något snabbare än före pandemin, medan de avtalade löneökningarna är något lägre.

Löneökningen var enligt rapporten 2,7 procent för privat sektor under första halvåret 2022, medan ökningstakten inom staten låg på 2,4 procent samma period.

”Trots att lönerna ökat lite snabbare de senaste månaderna är det inte med någon anmärkningsvärd takt jämfört med perioden före pandemin. Den höga inflationstakten innebär att löntagarnas reallöner minskar med 5,5 procent om man räknar in effekterna från boränteförändringar. I en internationell jämförelse sticker dock Sverige inte ut, de svenska reallöneminskningarna liknar dem i de flesta andra länder”, framhåller Petter Hällberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.