Stort bråk om resevarning

MYNDIGHETER2009-05-05

Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet har hamnat i luven på varandra över hanteringen av svininfluensan. SVTs Rapport har läst mailtrafik mellan de två myndigheterna.

Socialstyrelsen anklagar Smittskyddsinstitutet, SMI, för att utnyttja situationen för att stärka sin egen ställning. I tisdags kväll utfärdade SMI reserestriktioner, trots att man tidigare under dagen i ett möte med Socialstyrelsen kommit överens om att inte utfärda restriktioner.

– Vi är till för att förmedla information till allmänheten. De ska veta att det här är samordnat, att myndigheterna förstår varandra och att vi är överens om vart vi ska gå. Om det nu kommer frifräsare vid sidan av då riskerar det att ifrågasätta den tilltro som allmänheten har till systemet, säger Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm till Rapport.

Men På SMI tycker man inte att Socialstyrelsen har fog för kritiken:

– Vi var under utomordentligt stark press på statsepidemologen och jag tycker nog det sköttes helt korrekt, säger SMIs generaldirektör Ragnar Norrby.

Enligt mailtrafik mellan de två myndigheterna som Rapport begärt att få läsa framgår att ett av syftena med att gå ut med en resevarning var att SMI ville stoppa en kritisk tidningsartikel som skulle komma i Dagens Nyheter dagen därpå. PÅ SMI hade man också hört rykten om att kommunikationerna i Mexico City skulle stängas dagen efter. I mailet hänvisade statsepidemologen till ryktet och menade att det vore oansvarigt att inte varna svenskar från att resa dit.

– Enligt det regelverk som har funnits, och som finns fortfarande till dess att någon ändrar på det, så är det SMI som går ut med resevarningar, säger Ragnar Norrby som svar på kritiken från kollegan på Socialstyrelsen.

I dag håller de två myndigheterna en gemensam presskonferens om influensasituationen. Ingen av de två generaldirektörerna medverkar då.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA