Stort projekt för långtidssjuka

F-KASSAN2007-03-02

Försäkringskassan och Ams utökar sitt samarbete för att hjälpa långtidssjuka tillbaka i arbete. Totalt berörs 150 000 personer med tidsbegränsad sjukersättning eller mer än två års sjukskrivning.

Den första utredningen görs av Försäkringskassan för att se vilka individer som har förutsättningar att förändra sin situation. För dessa personer har det tagits fram en särskild utredning, som tar ett par veckor att genomföra. Utredningen kommer att köpas in från externa företag, och kommer att omfatta både den medicinska situationen och arbetsförmågan.

Om utredningen visar att det finns förutsättningar att i någon form komma tillbaka till arbete ges den enskilde stöd, antingen genom arbetsgivaren – om man har en anställning – eller genom Försäkringskassans och arbetsförmedlingens gemensamma program. Totalt räknar man med att under 2007 kunna ge knappt hälften av de berörda sådant stöd.

– Det känns bra att vi nu kan satsa ordentligt tillsammans med Arbetsförmedlingen för att göra något för dem som blivit inlåsta i sjukförsäkringen, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan avdelar cirka 240 handläggare till projektet. Kassan kommer att köpa in utredningar för närmare 400 miljoner kronor och cirka 100 miljoner kronor satsas på ytterligare personal i samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Varje person som på det här sättet kan bryta sin sjukersättning och återgå i arbete är en framgång både för individen och för samhället. Det kan vara lättare när vi är inne i en högkonjunktur. Men självklart behövs ett stort stöd från samhället. För vissa är vägen tillbaka lång och besvärlig, säger Curt Malmborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA