Stort tryck på storregioner

UTREDNING2008-05-27

Regeringens samordningsman Jan-Åke Björklund, redovisar i sin rapport till regeringen ett starkt tryck för att bilda storregioner utifrån Ansvarskommitténs förslag.

Jan-Åke Björklund skriver i sin rapport att han träffat flera tusen personer och samtalat med företrädare för partier, kommuner och landsting. Utifrån sina kontakter redovisar han nu önskemål om att bilda regionkommuner utifrån Ansvarskommitténs förslag. Bara Stockholm saknar majoritet för att bilda en region, vare sig på egen hand eller tillsammans med andra län.

Sju regioner vill genomföra bildande av storregioner redan under innevarande mandatperiod.

Nuvarande Region Skåne och Västra Götaland vill permanenta sina befintliga försöksregioner. Gotland vill bilda en egen regionkommun och Halland vill bilda regionkommun innanför de nuvarande länsgränserna.

Norra Sverige vill bilda en region som består av Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland utom Sundsvalls och Ånge kommuner.

Mittsverige skulle bestå av Jämtland, Ånge och Sundsvall. Regionkommunen Svealand vill Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Örebro län vara en del av – Värmland och Västmanland har ännu inte gett besked om sitt deltagande. I Värmland håller man öppet för alternativet att bli en del av Västra Götaland. Västmanland har frågat Stockholm om ett framtida samarbete, liksom Sörmland.

Blekinge och Kronoberg vill diskutera ett samgående med Skåne. En sådan lösning blir i så fall aktuell först år 2015 enligt besked till regeringens samordnare. Östergötland vill vara en del av ett Östra Götaland i samverkan med Kalmar och Jönköping. Jönköping siktar i första hand på att bilda regionkommun inom nuvarande länsgränser, medan Kalmar överväger samarbete både med Östergötland och Skåne.

– Det här behöver inte utredas mer – vad jag förstår är det nu fråga om politik och beslut, sa utredaren Jan-Åke Björklund i samband med att rapporten överlämnades.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA