Straffavgift när tågen försenas

SPÅRTRAFIK2010-09-03

Trafikverket, SJ och andra tågbolag ska tvingas betala kraftiga böter eller straffavgifter om inte tågtrafiken fungerar. Det föreslår regeringen efter vinterns förseningar på järnvägarna.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson, C, säger till Dagens eko att ansvaret måste bli tydligare.

”Människor måste kunna lita på att tåget kommer och går när det ska. Det är därför det är viktigt att vi nu förtydligar och utvecklar det regelverk som då finns för att till exempel Trafikverket ska leverera bra förutsättningar för att tågen ska gå. Tågoperatörerna ska göra allt för att tågen ska fungera, annars får man straffavgift om man inte levererar det man kommit överens om”, säger hon till radion.

Enligt regeringens förslag, som nu skickas till lagrådet på remiss, ska Trafikverket kunna tvingas betala straffavgift till tågbolagen om växlar eller ljussignaler inte fungerar och därmed hindrar tågtrafiken. Om SJs eller andra operatörers tåg blir stående ute på banan och hindrar annan trafik på grund av dåligt underhåll så ska det ansvariga bolaget betala straffavgift till staten.

Systemet med ansvar och skadestånd ligger i linje med EUs regelverk och Åsa Torstenson räknar med att förslaget ska gå igenom och kunna förverkligas från 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA