Bild: Tommy Alvén/Mostphotos

Strejken inom spårtrafiken skjuts upp

SPÅRTRAFIKEN2023-05-11

Den strejk inom spårtrafiken som Seko varslat om skjuts upp till måndag eftermiddag. Förbundet har kommit överens med arbetsgivarsidan om att fortsätta förhandla.

I dag, torsdag, skulle Sekomedlemmar på flera spårtrafikföretag ha gått ut i strejk. Sekos varsel omfattade bland andra lokförare på Öresundstågen, som körs av Transdev, samt mekaniker och växlare anställda av MTR, vilket hade påverkat pendeltågstrafiken i Stockholm. Men nu har Seko skjutit upp varslets ikraftträdande. Förbundet fortsätter i stället förhandlingarna om ett nytt branschavtal för spårtrafiken med arbetsgivarsidan, som företräds av Almega Tågföretagen.

”Bedömningen är att det fortfarande finns utrymme att förhandla. Frågorna det förhandlas om är komplexa och alla parter bedömer att mer tid skulle kunna lösa upp knutar”, skriver förbundet på sin webbplats.

Om parterna inte kommer överens träder varslets första steg i kraft på måndag klockan 15. Omkring 1 200 av Sekos medlemmar inom spårtrafiken kommer att tas ut i strejk i tre steg om ingen uppgörelse nås.

De Sekomedlemmar som tas ut i strejk finns bland annat inom Öresundstågen, SJ, Green Cargo och MTR tunnelbanan. Sekos krav i de centrala avtalsförhandlingarna handlar bland annat om stopp för sena schemaändringar och om tiden för återhämtning mellan arbetspass.

ST meddelar samtidigt att förbundet fortsätter förhandlingarna med arbetsgivarsidan. Förutom stopp för ensamarbete kräver ST bland annat sjuklön från dag 1 och bättre framförhållning när det gäller arbetstider och schemaändringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA